Hur ska vi balansera landskapets ekonomi?

Landskapets budget för år 2023 visar ett underskott på 16,3 miljoner euro. Hur bokslutet för år 2023 eller budgeten för år 2024 ser ut vet vi inte ännu på ett bra tag. Både bokslutet för år 2023 och budgeten för år 2024 kommer den nya landskapsregeringen att få ärva.

För att vi i fortsättningen ska kunna leverera god service till oss ålänningar och utveckla vårt Åland behöver vi ha sunda landskapsfinanser. Vi måste hantera ekonomin på ett vettigt sätt. Målsättningen måste vara att ha en ekonomi i balans. Det betyder att det måste finnas kostnadstäckning för varje beslut som kommande landskapsregering och lagting gör. Annars skjuter vi på underskottet på kommande generationer.

Så för att nå dit måste vi börja med att få landskapets budget i balans redan år 2024, där landskapets inkomsterna och kostnaderna är lika stora.

För att uppnå det krävs att vi kan samarbeta över partigränserna och att vi framför allt vågar ta beslut. Vi måste ha mod att prioritera. Mod är att också säga nej. En god hantering av landskapets ekonomi ska präglas av kvalitet och tydlighet.

För att enkelt och visuellt se hur kostnaderna på 349 miljoner euro fördelas i landskapets budget för år 2023, gjorde jag följande graf. Från den kan vi se att de tre största rutorna (personalkostnader, köp av tjänster och social/ hälsovård) slukar 225 miljoner euro, dvs 64,4 % av alla kostnader. Allt övrigt kostar oss skattebetalare 124 miljoner.

Sammanfattningsvis i siffror ser det ut så här:

På basen av budgetsiffrorna skulle en budget i balans exempelvis kräva att vi minskar kostnaderna med 2,5 % ( 8,7 miljoner euro) och samtidigt ökar intäkterna med 2,5 % (7,8 miljoner euro). Det skulle ge oss 16,5 miljoner euro. Och om du minns så var underskottet för år 2023 16,3 miljoner euro. Budgeten skulle vara i balans.

Men för att lyckas med att få landskapets ekonomi i balans krävs mod att ta beslut och prioritera. Som företagare kan jag inte ens tänka på att inte våga ta beslut eller prioritera. Men det verkar vara lite annorlunda i landskapsregeringen då det inte handlar om egna pengar.

Lämna en kommentar