Kommunens skatteintäkter och rytmstörningar

Vi kunde i vecka läsa, i en av de lokala tidningarna på Åland, att vi har rytmstörningar i skatteintäkterna för de åländska kommunerna.

Alla de åländska kommundirektörerna sade att kommunerna fått för mycket skatter 2023 och att det nu under 2024 kommer att slå tillbaka, vilket innebär mindre skatteintäkter och stora underskott det kommande året.

Jag har själv tittat på siffrorna för Lemlands kommun. För de två första två månaderna 2024 verkar ”rytmstörningen” vara åt det positiva hållet där vi under de två första månaderna fått in 3 % mera kommunalskatt 2024 jämfört med år 2023.

Samfundsskatterna i Lemland har aldrig utgjort någon större del av den totala skattekakan. Men trenden, åtminstone i Lemland, gällande samfundsskatter för årets två första månader är oroväckande. Där har vi ett tapp på nästan 22 %.

Hoppas denna ”rytmstörning” i samfundsskatter bara är fråga om en periodisering av skatter. Annars ser det rätt illa ut för företagen i kommunen. Kan tänka mej att det samma gäller i övriga kommuner på Åland.

Lämna en kommentar